Zondag 22 september 2024: Federatief kampioenschap Karper-penvissen

( door Peter van der Heijdt)

Federatie MidWest Nederland organiseert i.s.m. HVZ en Sportvisserij Castricum het federatief kampioenschap karper-penvissen. Dit is een karperwedstrijd volgens het principe van street fishing, waarbij met slechts 1 hengel de dag moet worden volbracht en de vangstlijst moet worden gevuld. Het gaat hierbij om de 6 langste schubkarpers, 3 langste spiegels, 1 langste graskarper en 3 stuks bijvangst uit de soorten brasem, zeelt, giebel, kroeskarper en kruiskarper. Er mag vrij worden gevist in een een vooraf aangegeven parkoers, bestaande uit wateren in Castricum, Limmen, Akersloot, De Rijp, Beemster en de Zaanstreek.

Reglement, inschrijven. parkoers en verdere info: Karper Penwedstrijd Mid West – Wedstrijden – Sportvisserij MidWest Nederland

De eerste editie, 2023, werd gewonnen door mij, met een totale lengte van 478 cm aan schubkarpers en brasems. Naast een cadeaubon en een prachtige karperhengel won ik ook de wisseltrofee. Die winst kwam tot stand door een tactisch strijdplan, zoals dat ook in de street fish wedstrijden vaak wordt gedaan. Hoe dit ging, vertel ik jullie graag.

De eerste centimeters op de mat. Wie het kleine niet eert…

Ik vis graag met een dobber en een stevige matchhengel, een zogenaamde pellet waggler hengel. Hiermee vang ik in mijn werkomgeving vooral boerenkarpers, zeelten en brasems. De wedstrijd was van 7 tot 15 uur ( dit jaar een uurtje later en korter) en in die tijd was het dus zaak om die lijst te vullen met de juiste vissen. Ik had als plan om tot half 12 op karper te vissen, dan even eten en dan op zeelt en brasem. Als target had ik 300 cm karper ( 6 stuks van gemiddeld 50 cm) en 150 cm zeelt en brasem. Ik heb direct nadat het startsignaal klonk en we op pad konden met de gemarkeerde meetplank, een 16-tal stekjes aangevoerd voor de diverse visserijen. Daarvan waren 13 karperstekken en 3 brasem/zeelt stekken. Na een klein uurtje rondrijden met een lokvoeremmmertje ben ik dan begonnen met vissen. De eerste 2 stekken leverden alleen 3 giebels op, die dat jaar nog niet telden. Dus verkassen naar de volgende plek. Hierbij moet je weten, dat ik in mijn polderwateren geen spiegelkarpers en graskarpers zal vangen, dus de centimeters moeten van de mooie slanke boertjes komen. Op jacht naar centimeters dus, alleen dat leverde de eerste 3 kwartier alleen maar kleine karpertjes op. Ik had er dus al vlot 5 op de plank, maar de lengte was net aan anderhalve meter. Ik liep daarom door naar de volgende voerplek, en zag in mijn ooghoeken in de bermsloot een grote vis azen. Deze nam zonder aarzelen de worm, en de eerste serieuze vis stond 5 minuten later op de foto en de kaart.

Daarna een gouden uurtje waarbij ik 5 vissen tussen 40 en 55 cm ving. Als ik tijdens de lunch mijn hengel naast de auto inleg, vang ik zomaar nog een karper van ruim een halve meter. Het kan niet op vandaag, 11 karpers in de ochtendsessie, de 6 langsten zijn samen 311 cm. Ik ben tevreden met deze score, 11 cm meer dan het plan, nu proberen om anderhalve meter brasem en zeelt te gaan vangen. Dit doe ik in een ander watersysteem, ik verkas een paar kilometer naar een dorpswater. Aangekomen bij het waterleliebed dat ik heb aangevoerd om half 8, kolkt het en borrelt het dat het een lieve lust is. Al snel vang ik een brasem van 38 cm en van ruim een halve meter. Nog geen 10 minuten onderweg en ik pak ook al een zeelt van 41 cm. De volgende vis is een paling van 85 cm, wel gaaf maar natuurlijk niet wat ik zocht. De stek is naar de knoppen, en ik verkas naar het volgende lelieveldje. Even uit de zon ( het is inmiddels 30°C) en wat water drinken, dan achter elkaar nog 2 mooie brasems. Deze vissen leveren me dus de geplande anderhalve meter bijvangst op.

Ik heb nog 50 minuten tot einde wedstrijd. Terug naar de stek waar ik vanmorgen die giebels ving, daar vang ik doorgaans nog wel een karper in de 50+ range. Dan kan ik mijn totaal nog wel wat meer richting 470 cm brengen. Zo gezegd, zo gedaan, en nu zit er wel volop karper op de stek. Ik vang er 2 en verspeel er1, en weet zo nog mijn totaal op 478 cm tellende vis te brengen. Benieuwd hoe het de rest is vergaan, ga ik naar het startpunt in Heiloo terug. Daar blijk ik de juiste keuze te hebben gemaakt en ondanks dat een andere visser een grasser van 95 cm, 2 grote karpers en enkele 60+ brasems heeft gevangen, pak ik de winst.

Terugkijkend was dit natuurlijk een extreem goede visdag, maar voor mijn wateren is dit best een normaal verloop. Ik ben samen met voorzitter Erik van Duuren in mei een dagje wezen trainen, en toen vingen we er samen 13 in ruim 3 uur.

Ja, uw voorzitter kan wel degelijk vissen!

Zin om dit ook mee te maken, en misschien wel beter te scoren dan ik vorig jaar? Schrijf je dan in voor deze wedstrijd, les even door hoe alles werkt, en beleef de leukste street fish karperwedstrijd van het jaar.

Het zou mooi zijn als ook in 2024 iemand van Sportvisserij Castricum deze bokaal weet te winnen! Jij misschien?

We zijn van plan in de laatste week van augustus een avond te organiseren om samen met geïnteresseerden een strijdplan te maken, tactiek en materiaal te bespreken en alvast vooruit te blikken naar deze wedstrijd. Met het inbrengen van ons eigen water bestaat ook de kans om spiegels en graskarpers op je vangstkaart te zetten. Maar bedenk wel alles: moet onder de dobber worden gevangen.

Wil je een keer in de Beemster op karper vissen, dan kun je altijd even contact zoeken met me, ik vis er doorgaan bijna elk 2de weekend, en soms een avond.

Een mailtje of whatsappje ( pvanderheijdt@gmail.com of 06-27872854) en we kunnen kijken of er een moment samen te plannen is. Voor de vissers zonder rijbewijs, je kunt samen met een andere maat op pad, en ieder je eigen vangstlijst proberen te vullen.

Bovenstaande boerenkarper plukte mijn worm vanaf een cm of 5 water, net onder de overkant, van de klei af. De sloot is 30 cm diep en 5 meter breed, en hier scoorde ik 5 vissen in een klein uurtje. Penvissen pur sang!