De kern Castricum is gezegend met veel waterpartijen. In een aanzienlijk deel daarvan kan gevist worden, met wisselende resultaten. De oudere vijverpartijen zijn in het verleden bezet met veel mooie karpers, voornamelijk schubkarper. Ook zijn er wat spiegels uitgezet, er zwemmen enkele groepjes graskarpers en de nodige kruiskarpers.
Naast karper is ook de zeelt goed vertegenwoordigd. Brasem komt in mindere mate voor, maar er zijn wel exemplaren te vangen van 60+ cm lengte en van een gezonde kwaliteit.
Het meeste dorpswater is erg helder en raakt in de zomer snel overgroeid met waterplanten, kroos en wier. Dat maakt dat meerdere wateren dan niet meer bevisbaar zijn. Deze vegetatie leidt bij grote warmte en bij overstorten na een regenbui ook wel eens tot vissterfte. Sportvisserij Castricum hoopt hier spoedig verbetering in te kunnen bewerkstelligen.
Er is naast grote karperachtigen ook veel voorn aanwezig, wel van vooral klein formaat. Gevolg hiervan is wel, dat er veel interesse is van rovers, zowel in het water als daarbuiten. Er is op meerdere plekken snoek te vinden, en ook snoekbaars komt nog in enkele wateren voor. Grote roofalen laten zich ook wel eens vangen. Op rustige stukken water kun je zomaar worden opgeschrikt door de schrille piep van een ijsvogel, of komen visdiefjes jagen op de minivisjes die van je lokvoer snoepen.
Viswater waar je zeker eens een poging kunt wagen: de Casimirvijver, de Trompvijver, Van Speykkade, Helmkade ( als de planten weg zijn), de Wederik, de Walstro en de watergangen in het oostelijke deel van Castricum, het Hendriksveld.
In Bakkum is de Tankval “De Croft” te vinden, een oude waterpartij die ten tijde van WO 2 dienst deed als verdedigingswerk. Dit water kende een diepte van bijna 2 meter, helaas is dit water behoorlijk verland, maar nog altijd kent het een visstand van karper, zeelt en kruiskarpers. Ook snoek is hier te vangen. Er is helaas niet veel oever bevisbaar hier, maar alleen al de omgeving en de vele vogels maken een visdagje hier de moeite waard.
Tussen Castricum en Limmen ligt langs de Zeeweg het water de Schulpvaart, een oude tak van het Oer-IJ. Deze meanderende vaart is op sommige plekken goed bevisbaar en herbergt prachtige vissen. Ook hier is niet elk stuk oever te bevissen of betreden, maar de avontuurlijke visser vindt hier zeker mooie stekken en dito vissen.
Aangekomen in Limmen; hier zijn 2 watergangen te vinden die de moeite waard zijn. In het centrum is de Dusseldorpervaart, in de volksmond Het Stet genoemd. Dit water is tussen 80 cm en 170 cm diep, over de gehele lengte bevisbaar en herbergt veel mooie vis. Brasems van 40-65 cm, snoek tot een meter, veel kleine baarsjes, ruisvoorn en enkele zeelten en giebels. Het water staat bekend als lastig, maar op de juiste dagen is het er geweldig. In de parkachtige omgeving tref je een scala aan vogels aan, zoals groene en grote bonte specht, halsbandparkieten, sperwer, diverse mezen, eenden, futen, reigers en veel trekvogels.
De beste tijd voor dit water is van mei tot eind september, en in sommige jaren trekt er heel veel grotere voorn de haven in en kun je deze en de mee trekkende snoeken belagen tot diep in de winter. Er zijn plannen voor een trailerhelling voor kleine boten en voorzieningen voor minder-validen.
Aan de noordkant van Limmen ligt de Laandervaart, waar ook een haventje is. Tussen de bootjes is ‘s winters witvis te vangen, en ook mooie snoek.
In Akersloot treft men ook schitterende viswateren. In het dorp is de vijver bij het ouderencentrum de moeite waard, weliswaar ondiep en vaak begroeid, maar zeelt, karpertjes en snoek zijn hier de mogelijke prooien. Ten zuiden van het dorp vind je de Startingervaart, wat in visstand en uiterlijk overeenkomt met de Schulpvaart.
Ten westen is de Kerkemeren, een cluster van 2 meren en een waterberging. Het grote meer is tot ca. 2 meter diep en kent een mooie visstand. Houd rekening met de omwonenden, er geldt een verbod op nachtvissen hier, waarop gehandhaafd wordt. Het water is met een boot goed te bevissen, er zijn weinig oeverplekken beschikbaar. Ook hier willen we in de toekomst verbetering in brengen.
Nu we toch over bootjes spreken, een deel van de polder is vanaf de kant niet bereikbaar, maar met ene bootje met kleine diepgang kun je het Overdie, het Slikkerdie en de Noordermolentocht bereiken. Hier kun je het treffen met veel kleine vis, of een school grote brasems. Slepen met kunstaas levert snoek op. De waterdiepte is erg gering, meestal niet meer dan een halve meter.
Ten oosten van Akersloot vinden we het Noord-Hollands kanaal, een kanaal van 50 meter breed en 4+ meter diep. Hier worden veel witviswedstrijden gevist, en niet toevallig vanwege de goede visstand en de goede bevisbaarheid. Wie witvis zegt, zegt ook roofvis, en die zit hier ook volop. Mooie baarzen tot zelfs 40 cm, snoekbaars en snoeken die ruim over de meter gaan. Er zijn waarnemingen bekend van roofblei, maar dat zal een toevalstreffer zijn. Een water waar via de beroepsvisser Dil een vergunning kan worden gekocht, is het Alkmaardermeer. Bij de kern De Woude, een eiland in het Alkmaardermeer stroomt de Markervaart, waar men ook leuk kan vissen. Naast de gebruikelijke vissen kan hier mooie winde worden verwacht.
En dan onze grootste plas, de Noordzee. Vanaf het strand is het jaar rond vis te verwachten, de echte toppers vangen hier in 1 getij soms tientallen vissen, maar met ene lepeltje of een shad kun je hier tegen de avond zomaar een zeebaars vangen. Zagertjes, pieren en mesheften zijn de aassoorten voor het bodemvissen. De zeevisafdeling houdt hier wedstrijden en heeft diverse bootjes liggen.
Uitgevist? Er zijn verschillende uitspanningen te vinden in de kernen, vaak niet ver van het water. Bij het NH Kanaal is een snackbar, op De Woude een restaurant, Van der Valk Motel Akersloot is bekend, in Limmen is Eetbar Lekker bij het Stet en gaat zomers het terras van Vredeburg open. In Castricum is volop horeca te vinden, en langs het strand kun je ook overal een natje en een droogje scoren. En wat te denken van ons clubhuis, waar nagenoeg elke zaterdagmiddag vanaf ene uur of 4 de bar is geopend en sterke verhalen en goede stekken worden uitgewisseld.
Sportvisserij Castricum is een fusievereniging van 5 verenigingen. Allen waren gevestigd binnen de gemeente Castricum. In elk van de kernen is viswater te vinden. Daarnaast is er een prachtige plas zout water te vinden aan de westelijke grens van de gemeente, namelijk de Noordzee.
De komende tijd zullen we van veel water in de gemeente een omschrijving geven over waar het is, wat je er kunt beleven en of er nog andere bijzonderheden zijn.