Wedstrijdverslag 12 mei

Wedstrijd met een explosief tintje

Het was weer eens zo’n dag, een glad zeetje en oostenwind. Niet bepaald ideaal zullen we maar zeggen. Daar komt bij dat al die zandopspuitingen ervoor zorgen dat er bijna geen mui meer te vinden is. Maar goed, in onze regelementen staat dat de wedstrijd altijd doorgaat, tenzij anders vermeldt. Dus aan de bak, pieren en andere aanverwante artikelen aan je haken rijgen, en het spul richting Engeland smijten.

Het water stond nog hoog en het duurde even tot je op een zandbank kon klimmen. Ikzelf stond in de ‘Noord’ met naast mij Sjaak. Op een gegeven moment belde hij mij met de mededeling dat hij met zijn quad boven op een granaat uit de tweede wereldoorlog stond en wat hij daarmee aan moest. Ik zei: ‘meteen de politie bellen’.

Na verloop van tijd verschenen zij op het strand en waarschuwden op hun beurt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in Den Helder die met alle toeters en bellen aankwamen en oordeelden dat het inderdaad om een granaat ging. Ondertussen ving ik het eerste uur 4 kleine visjes, daarna geen stootje meer gezien, en ook Sjaak viste onder het toeziend oog van de zeer geïnteresseerde hermandad gewoon door. Op de app werd gevraagd of er al vis gevangen was. Het bleef oorverdovend stil. Willem in de ‘Zuid’ kreeg ook geen enkele beet en verveelde zich stierlijk. Als echte natuurliefhebber ging hij op zoek naar andere organismen op het strand en warempel hij vond iets, een zeer bijzonder insect, een veenmol. Niet echt een diertje dat je op het strand zou verwachten, maar een veenmol kan vliegen, dus alles is mogelijk. Een veenmol heeft klauwtjes die lijken op die van een mol en leeft grotendeels onder de grond. Hij is hier vrij zeldzaam. Pak hem niet op want hij kan lelijk bijten!

Ondertussen had de EOD een gaatje gegraven in de duinvoet om de granaat van Sjaak
gecontroleerd tot ontploffing te brengen. Dat gebeurde uiteindelijk vlak voor
het einde van onze wedstrijd. Het strand werd afgezet voor wandelaars, en waar
Sjaak en ik een flinke explosie verwachtten, gebeurde dit helaas niet. Een
soort van zachte puf en een rookwolkje waren het enige, zeer teleurstellend.
Eind goed, al goed.

Het verloop van de wedstrijd ging helaas minder goed, 15 vissers en maar eentje met vis. De
zee leek leeg, dit gebeurt niet vaak. Omdat ik de enige was met vis werd ik
door Cees-Jan gefeliciteerd met, niet de eerste, maar de derde plaats, wat mij
verplichte om een stukje te schrijven. En dat doe ik natuurlijk graag. Degenen
die op vakantie waren, een gezellig uitje hadden of Moederdag vierden hoeven in
ieder geval niet te vrezen dat zij veel punten aan de broek krijgen.

De volgende wedstrijd is op 26 mei om 09.00 uur onder hopelijk betere omstandigheden. P.s. Let op met parkeren. De tarieven zijn gewijzigd. Je betaalt nu vóór 07.00 uur € 3.00 en na 07.00 uur, afhankelijk van
het weer max. € 10,95. (Gilles, en ook anderen waren al onaangenaam verrast).
Mijn advies, rij zoveel mogelijk met elkaar mee. Kijk ook eens op de site van PaanZee. https://www.paanzee.nl/

Groetjes Hielke.